Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a „Díj a sikeres vállalkozásokért” júniusi átadóján ismét három cég eredményeit díjazta az általa 2013 augusztusában alapított elismeréssel. A tárcavezető – a meglévő támogatási rendszeren túl – a kiszámítható szabályozási környezet meglétét nevezte a gazdasági sikerek legfontosabb zálogának.

A tárcavezető a díjátadón kiemelte: a magyar kormány a vállalkozások sikerét szem előtt tartva megbízható és kiszámítható szabályozási környezetet teremtett az elmúlt években.

Kiemelte: a tervezhetőség alapja mindenkor a stabilitás. Ezt biztosítja a jövő évi költségvetés is a vállalatok számára, hiszen a cégeket érintő társasági adózás területén nem lesz jelentősebb koncepcionális módosítás, a törvényjavaslat ugyanakkor több kedvező rendelkezés bevezetéséről gondoskodik.  

Fotó:Dede Géza/NGM

Varga Mihály a vállalkozások számára elérhető támogatásokról szólva elmondta: a 2014–2020-as fejlesztési ciklusban a magyar cégek pályázati lehetőségei is megsokszorozódnak. Magyarországon az egy főre jutó támogatás soha nem volt olyan magas, mint az új uniós pénzügyi időszakban. 

 „A hónap beruházója” elismerést a békéscsabai székhelyű Csaba Metál Kft. képviseletében Majoros Béla vezérigazgató vette át. „A hónap kis- és középvállalkozása” díjat az AKA kereskedelmi Kft.– Gere Attila Pincészete nevében Gere Andrea ügyvezető, a Brewie által elnyert „A hónap startup-vállalkozása” címet pedig Pál Marcell ügyvezető igazgató vette át.

A legjelentősebb autómárkák – mint például a BMW, Chrysler, Citroën, Ferrari, Fiat, Ford, Jaguár, Mercedes, Nissan, Opel, Porsche, Renault, Rover, Toyota, Volvo, VW – alkatrész-beszállítójaként ismert Csaba Metál Zrt. legfrissebb nagyberuházásának eredményeként új üzemcsarnokot és kibővített raktárhelyiséget avattak fel 2015 februárjában. A fejlesztés összköltsége több mint egymilliárd forint volt, amelynek fele hazai és uniós támogatást is tartalmazott. Az üzem közel 3800 négyzetméterrel bővült a beruházás eredményeképp. A Csaba Metál Kft. 2007 óta csaknem 3,5 milliárd forintot fordított beruházásokra.

Fotó:Dede Géza/NGM

Az AKA Kereskedelmi Kft., vagyis Gere Attila pincészete hét generáció óta a szőlőművelés és a borkészítés hagyományait átörökítő családi vállalkozás. A már 70 hektáron gazdálkodó családi birtok mellett, számos más területen is sikereket ért el. A vállalkozás az utóbbi években sikeresen pályázott uniós forrásokra: így a bortermelés melléktermékét feldolgozó szőlőmag-üzem létesítésére mintegy 65 millió forintos támogatást nyert el, míg hotelfejlesztésre és bővítésre 228 millió forintnyi támogatást kaptak.

A hónap startup-vállalkozása a Brewie-t alkotó fiatal csapat, amely a világ első, tökéletesen automata sörfőzőgépét állította elő. Az elmúlt évben összesen 4 prototípust sikerült megépíteniük, és jelenleg már a mini sorozatgyártást tervezik.  Jól mutatja fejlesztésük sikerét, hogy eddig 25 forgalmazói megkeresésük van 15 országból. Jelenleg az első termékek legyártásán és leszállításán dolgoznak, továbbá tervezik az előértékesítés folytatását is.