A hazai vállalkozások versenyképességének ösztönzését a lassuló világgazdasági környezetben kiemelt feladatának tekinti a magyar kormány – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadó ünnepségén. Ahogyan 2013 augusztusa óta minden hónapban, most is beruházói, kis- és közévállalkozói, valamint startup-kategóriában nyújtott át elismerést a tárcavezető.

Ahogyan 2013 augusztusa óta minden hónapban, most is beruházói, kis- és közévállalkozói, valamint startup-kategóriában nyújtott át elismerést a tárcavezető.

Varga Mihály beszédében kifejtette: a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést szakmai szempontok alapján ítélik oda minden hónapban. A tárca feladata elsősorban az, hogy teret adjon, ismertséget szerezzen azon cégeknek, amelyek példát mutatnak és követésre méltó mintát adnak mindenki számára – tette hozzá a tárcavezető.

Fotó: Dede Géza/NGM

A miniszter köszöntőjében arra is kitért, hogy az előrejelzések szerint a világgazdaság növekedési mértéke lassulni fog. A trendeket átalakító tényezők között említette a kínai gazdaság eddigi bővülési ütemének csökkenését, valamint az Európát érintő migrációs válságot.

Varga Mihály a kedvezőtlenebb folyamatokat elemezve kijelentette: a kormány nem hagyja magára a gazdaság szereplőit, így a vállalkozásokat ösztönző intézkedések tovább folytatódnak. Ezek között említette a külső finanszírozás stabilitásának megteremtését, a hitelezési aktivitás növelését, a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét, valamint a beruházások ösztönzését. A szakminiszter utalt rá, hogy több tárca összefogásával intézkedéscsomag készül a lakáspiac fellendítésére.

A hónap beruházója a Linamar Hungary Zrt. Fotó: Dede Géza/NGM

A hónap beruházója elismerést a Linamar Hungary Zrt. európai csoportjának alelnöke, Havasi Csaba vette át.

A cég orosházi és békéscsabai telephelyén 5,3 milliárd forintos fejlesztés során magas technológiai színvonalú CNC-megmunkáló gépeket és egyéb berendezéseket szerzett be.

A hónap kkv-ja a Vasbeta Kft. Fotó: Dede Géza/NGM

A hónap kis- és középvállalkozása a Vasbeta Kft. lett.

A díj átvételekor Bartha György ügyvezető igazgató elmondta, a változásokhoz alkalmazkodva 1997-ben alapított miskolci cég az elmúlt években a világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát fejlesztett ki.

A hónap startupja az xHealth Kft. Fotó: Dede Géza/NGM

A hónap startup vállalkozása elismerésben az xHealth Kft. részesült, a díjat Szász Levente ügyvezető vette át.

A fiatal ötletgazdák által kifejlesztett Laborom elnevezésű betegtámogató applikáción keresztül a páciensek maguk tölthetik fel, rendszerezhetik és követhetik egészségügyi méréseiket, leleteiket és rögzíthetik gyógyszereiket.