Ambíciózus, a kilátásokat optimistán megítélő vállalkozásokra van szüksége a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy a növekedés fenntartható legyen – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, a Díj a sikeres vállalkozásokért februári elismeréseinek átadásán.

Hozzátette: szükség van a 2014-2020 között Magyarországra érkező uniós források optimálisabb felhasználására is, szeretnék elérni, hogy a vállalkozások minőségfejlesztére, foglalkoztatásbővítésre és innovációra is költsenek a pályázati pénzekből.

Idén közel 2900 milliárd forint összegben lesznek elérhetők a források, amelyekből a Nemzetgazdasági Minisztérium 830 milliárd forint keretösszegben 68 pályázati felhívást hoz nyilvánosságra a következő hónapokban – mondta.

Varga Mihály kitért arra, hogy új elem a pályázati rendszerben a visszatérítendő támogatás, mivel az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a forrásokat megújuló módon használják fel a tagállamokban. A jövőben "viszonylag szűkösebbek lesznek" a vissza nem térítendő és jóval nagyobb keretösszegben állnak majd rendelkezésre a visszatérítendő pályázatok, ezért a vállalkozásoknak sokkal alaposabban kell felmérni a pályázati lehetőségeiket – mondta.

A miniszter szerint az elmúlt húsz évben nem volt példa arra, amire tavaly, hogy 100 milliárd euró fölött legyen a magyar export teljesítménye, a jelenlegi adatok szerint. Eközben a legfontosabb exportpiacok negyedéves növekedése 1 százalék környékén volt - mondta. A kormány azt szeretné elérni, hogy 2015-2016 is az export bővüléséről szóljon – tette hozzá.

A hónap beruházója a B. Braun Medical Kft., a hónap kis- és középvállalkozása az UniTrade M&M Kft., a hónap induló vállalkozása pedig az Intellisense Zrt. lett.

A 175 éves múltra visszatekintő B. Braun Medical a magyar egészségipar egyik legnagyobb szereplője, 1991-es alapítása óta mintegy 60 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon és közel 2000 munkavállalót foglalkoztat.

A cégcsoport gyöngyösi orvosieszköz-gyára a térség második legnagyobb munkaadója, Budapesten nemzetközi orvosiszoftver-fejlesztési központot működtet. A vállalat együttműködik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudmányi Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel a hallgatók képzésében, az orvosi készülékek gyártmányfejlesztése tantárgy oktatásán keresztül.

Az 1996-ban, Kunszentmártonban, családi vállkozásként indult UniTrade M&M Kft. mára több mint 140 munkavállalót foglalkoztat. A gépi forgácsolással foglalkozó cégcsoport tavalyi értékesítési árbevétele 1,5 milliárd forint volt, ami 20 százalékos növekedés 2013-hoz képest.

Az UniTrade-nek saját kutatás-fejlesztési központja van, valamint gyakorlati képzési lehetőséget is biztosítanak a szakmát tanulóknak és csatlakozott a kecskeméti Mercedes gyár által kezdeményezett duális szakképzés programhoz.

Az Intellisense Zrt. olyan egyedi és vonzó, a diákok bevonására épülő oktatási megoldásokat gyárt, amelyek jól illeszkednek a digitális oktatási folyamatba.

Világszerte több millióan használják már zászlóshajó terméküket, a WebCam Laboratoryt, amely lehetővé teszi, hogy a számítógép webkameráját digitális mikroszkópként, természettudományos megfigyelésekre is használhassák a diákok.

A díjátadón elhangzott beszéd teljes terjedelmében, full HD minőségben tölthető le a Sajtószobából.