A hazai gazdaság versenyképességének megőrzése elképzelhetetlen a vállalkozások sikere nélkül – fogalmazott Varga Mihály a „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerés áprilisi átadásán.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly meghirdetett pályázatának eredményeként száznál több magyar cég közel négy milliárd forintot támogatásban részesül az idén.

A hazai vállalkozások sikere előfeltétele annak, hogy hosszútávon is megőrizzük a magyar gazdasági növekedés 2014-ben elért igen kedvező lendületét – emelte ki Varga Mihály, és bejelentette: napokban kerültek napvilágra a GINOP tavaly meghirdetett „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázatának eredményei. Ebben közel 4 milliárd forint uniós támogatásban részesül 100-nál több mikrovállalkozás. A felhívás során a szektor szereplői számára lehetőség nyílik modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására.

A tárcavezető hozzátette, a jövő évi költségvetés számos olyan elemet tartalmaz, amely segíti a hazai vállalkozások megerősödését, ilyen a személyi jövedelemadó 16%-ról 15%-ra csökkentése, a sertéstőkehús áfájának 5%-ra csökkentése, valamint a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése. Utóbbival kapcsolatban megerősítette: a terv az, hogy a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nőjön a kedvezmény. Varga Mihály elmondta: a vállalkozások számára komoly könnyítést jelent az adózás rendjéről szóló törvény tervezett átalakítása.

Az április 28-i díjátadón a Hónap beruházója elismerést dr. Meleg Norbert, a Nolato Magyarország Ipari és Kereskedelmi Kft. vezetője vette át. A tizenegy éve Magyarországon működő vállalat mára a higiéniai, egészségügyi, és orvostechnikai termékek gyártójaként a hazai ipar és kereskedelem meghatározó szereplőjévé vált. A vállalat jelenleg 530 embernek ad munkát, amelyből 32 megváltozott munkaképességű, ezzel a Nyugat-Dunántúl egyik legnagyobb munkaadójának számít.

A hónap kis- és középvállalkozása címet a székesfehérvári Galvanplastik Kft. nyerte el. Dr. Palásti Károly ügyvezető elmondta: a cég Közép-Európa legnagyobb galvanizáló üzemével rendelkezik, termékeiket olyan autómárkákba építik be, mint az Opel, Maserati, Rolls Roys, Mercedes, Audi, Suzuki, BMW. A 130 főt foglalkoztatnak Kft. évek óta nyereséges, bevétele évente kb. 25%-kal emelkedik.

A hónap startup vállalkozása a 100%-ban magyar tulajdonú Creabird Zrt. lett. Komplex szerkezeti átvilágítással, marketing-, projektmenedzsment-, és szervezetfejlesztési javaslatokkal segítenek a kis- és középvállalkozásoktól kezdve multinacionális, illetve államigazgatási cégeknek abban, hogy a leghatékonyabban érjék el üzleti céljaikat. A cég vezérigazgatója Kenéz-Hanyecz Kinga, akit tavaly az Év fiatal vállalkozójának választott meg a Fiatal Vállalkozók Szövetsége.

A Varga Mihály által alapított elismerést először 2013 augusztusában adták át, azóta minden hónapban három kategóriában kap díjat – háromtagú független zsűri jelöltjeként – egy a közelmúltban nagyobb beruházást megvalósító cég, egy kis- és középvállalkozás, valamint egy „startup” vállalat. A kitüntetés célja, hogy elismerje, ismertté tegye és ösztönözze azokat a Magyarországon működő cégeket, amelyek hozzájárulnak hazánk gazdaságának növekedéséhez, és például szolgálnak sikeres vállalkozások megvalósításához.