Miniszteri elismerés szeptemberben is a legkiválóbb cégeknek.
A kormány gazdaságpolitikai törekvéseit igazolják a KSH legfrissebb adatai: a rendszerváltás óta nem mértek ilyen magas foglalkoztatottságot hazánkban – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerések szeptemberi átadóján.

A kormány kiemelt célja 2010 óta a munkában állók számának emelése, mindent meg kell tennünk azért, hogy a hazai és a nálunk működő vállalatok sikeresek legyenek – fogalmazott a tárcavezető köszöntőjében. Mint mondta: ez az egyik alapfeltétele annak, hogy növelni tudják munkavállalóik számát, illetve egyre vonzóbbá teszik a magyarországi munkavégzést a szakképzettséggel és magasabb végzettséggel rendelkezők számára is.

„Mindezekre tekintettel, örömmel számolok be arról, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint másfél éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon” – jelentette be Varga Mihály a KSH legfrissebb adataira hivatkozva.  A 2015. június és augusztus közötti időszakban a 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma összesen 4 millió 251 ezerre emelkedett, ami azt jelenti, hogy 134 ezer fővel többen dolgoznak, mint egy évvel korábban.  A rendszerváltás óta nem mértek ilyen magas foglalkoztatottságot hazánkban. A munkanélküliség is tovább mérséklődött, jelenleg 6,7 százalékon áll, ami több mint tízéves rekordnak számít – emelte ki a miniszter, aki szerint a kiemelkedő adatok azt is jelzik, hogy egyre jobban teljesítenek a magyar vállalkozások. Az elmúlt évek során díjazott cégek megmutatták, hogy világmértékben is versenyképes az a szakmai tudás és vállalkozáskultúra, amit a hazai vállalkozások képviselnek – tette hozzá.

Varga Mihály 2013 augusztusában alapította a „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerést azzal a céllal, hogy ismertté tegye a sikeres vállalkozásokat, olyan kiemelkedő, követésre érdemes gyakorlatok bemutatásával, amelyek mintául szolgálhatnak további eredményes vállalkozások megvalósításához. A szeptemberi díjátadón a tárcavezető ismét három vállalkozás kimagasló teljesítményét ismerte el: a hónap beruházója a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. , A hónap kis- és középvállalkozása az Olivia Élelmiszeripari Kft.,  A hónap startup vállalkozása a 5Litres lett.

A Phoenix Mecano svájci központú vállalatcsoport a kórházi ágyak emelőszerkezeteinek gyártása területén világviszonylatban az első három között található. Az ezer embernek munkát adó magyarországi leányvállalatnál mechanikai és elektronikai rendszereket gyártanak és fejlesztenek. Az 1991-ben alapított Olivia Élelmiszerfeldolgozó Kft. nyúlhús feldolgozásával foglalkozik a legmodernebb állattartási technológiát alkalmazva. Az 5Litres vállalkozás találmányával a globális vízhiányra ad ötletes választ, az eszköz elterjesztését közösségi finanszírozással szeretnék megoldani.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a sajtószobában.