„A díj a sikeres vállalkozásokért” díj célja, hogy elismerje, ismertté tegye és ösztönözze azokat a Magyarországon működő gazdasági társaságokat, kis- és középvállalkozásokat és induló cégeket, amelyek hozzájárulnak hazánk gazdaságának növekedéséhez, és például szolgálnak sikeres vállalkozások megvalósításához. 

A Díj a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére és szervezésében 2013. augusztusától kezdődően három kategóriában, havonta kerül átadásra: „A hónap beruházója”, „A hónap kis- és középvállalkozása”, illetve „A hónap induló vállalkozása” címmel.

A hónap beruházója díjban részesülhet az a beruházó, aki tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a magyar gazdaság és export növekedéséhez, a foglalkoztatottak számának és a hazai beszállítói hányad bővítésére törekszik, diplomást illetve szakképesítéssel rendelkező munkaerőt foglalkoztat, továbbá az elmúlt hónapokban legalább 5 millió euró értékű új beruházást kezdeményezett.

A hónap kis- és középvállalkozása díjazott kiválasztása során azok a vállalkozások részesülnek elismerésben, amelyek foglalkoztatottainak száma nem csökkent, szigorú fizetési morállal bírnak, export- és vagy beszállítói tevékenységet folytatnak, innovációs tevékenységet végeznek, továbbá rugalmas foglalkoztatási formákat, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyeket alkalmaznak.

A hónap induló (start-up) vállalkozása díjjal olyan cégeket kívánunk elismerésben részesíteni, amelyeknek beindítását tudatos tervezés (piackutatás, üzleti terv, marketing terv) előzte meg, kutatási eredményeket hasznosítanak, aktív kapcsolatokat tartanak fenn egyetemekkel, kutatóműhelyekkel, exportálnak vagy beszállítói tevékenységet végeznek (vagy a következő három évben terveznek ilyen jellegű tevékenységet végezni), továbbá rugalmas foglalkoztatási formákat alkalmaznak.