Az idei év a trendforduló éve volt a magyar gazdaságban, az év eleje még a recesszió időszaka volt, a harmadik negyedév viszont már várakozáson felüli növekedést hozott, és ennek alapján bizakodva nézhetünk a 2014-es év elé - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Joint Venture Szövetség elnökségi ülésének szerda esti megnyitóján, Budapesten.

Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság harmadik negyedévi adatai jelzik, hogy a gazdaság az eddigieknél egészségesebb, fenntartható növekedési szerkezetre kezd átállni.

A növekedéshez szinte mindegyik nemzetgazdasági ágazat hozzájárult - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: "óvatos optimizmussal fordulhatunk a növekedés felé", mivel a harmadik negyedévi adatok alapján, az éves szinten 1,8 százalékos GDP-bővülés hátterében már a lakossági fogyasztás erősödése is megmutatkozott, ez ígéretes a jövő évet tekintve.

"Bízom abban, hogy a lakossági fogyasztás a jövő évben már nőni fog" - mondta a nemzetgazdasági miniszter. 

Varga Mihály jelezte: bővültek az építési beruházások, a feldolgozóiparban ugyan már az előző negyedévben is megfordulni látszott a trend, a harmadik negyedév azonban meg is hozta az áttörést. A miniszter utalt arra is, hogy a járműgyártás beszállítói is jelentős beruházásokat hajtottak végre.

A nemzetgazdasági miniszter szerint megérte leszorítani az államháztartás hiányát 3 százalék alá, mert a nyár folyamán az ország kikerült az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól, és az őszi devizakötvény-kibocsátás is nagy siker volt. 

Hangsúlyozta: 2014-ben a lakosság fogyasztásának várható növekedése tovább erősítheti a gazdaság bővülését.

A miniszter az ünnepség keretében átadta a "Díj a sikeres vállalkozásokért" elismerést, amelynek célja, hogy elismerje, ismertté tegye a Magyarországon működő gazdasági társaságokat, kis- és közepes cégeket, az induló, innovatív társaságokat, cégeket.

A novemberi "A hónap beruházója" elismerést a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. képviseletében Karato Kenji ügyvezető igazgató, " A hónap kis- és középvállalkozása" díjat a Büttner Kft. részéről Büttner Tamás ügyvezető igazgató vette át, az IDeaPool Kft. által elnyert " A hónap induló vállalkozása" címet pedig Seres Viktor vette át.