Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön bejelentett eszközvásárlási programja hozzájárul ahhoz, hogy Európa, főleg az eurózóna gazdasága növekedési fázisba kerüljön, az európai piacok bővülése a magyar gazdaság, exportteljesítmény szempontjából is előnyökkel jár - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásán.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az elismeréseket 2013 augusztusa óta adják át havonta, és a mostani átadás is azt mutatja, hogy a magyar gazdaságban megvannak azok a szereplők, akik teljesítményük alapján méltók az elismerésre.

Decemberben a hónap beruházója a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. lett, a hónap kis- és középvállalkozása elismerést a Meditop Gyógyszeripari Kft. nyerte, a hónap startup vállalkozása díjat pedig az oktatási játékokat készítő Codie kapta.

Varga Mihály beszédében kifejtette, hogy a január talán sosem indult ilyen rosszul Európa gazdaságai számára, mint az idei, de a piaci szereplőkkel beszélve óvatos optimizmus érezhető: úgy látják, hogy az utóbbi hetek, hónapok turbulenciái kezelhetővé váltak.

Az olajárral kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az utóbbi egy évben 55 százalékkal esett az olaj dollárban számolt világpiaci ára. Azok az importigényes ágazatok és azok az országok, ahol nagy az importfüggőség, a következő hónapokban arra számíthatnak, hogy költség oldalról nő a versenyképességük. Magyarország is ebben a helyzetben van, hiszen jelentős olaj- és gázimportőr, így az olajárcsökkenés pozitívan járul hozzá a gazdaság versenyképességéhez - mondta a miniszter.

Varga Mihály kitért a svájci frank árfolyamának alakulására is: "meg kell értenünk a svájci döntést", amely bár "devizapiaci felfordulást" okozott, de visszaigazolta a magyar kormánynak a devizaadósság csökkentése és a devizahitelesek arányának csökkentése érdekében tett lépéseit.

Varga Mihály elmondta: Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön bejelentett eszközvásárlási programja hozzájárul ahhoz, hogy Európa, főleg az eurózóna gazdasága növekedési fázisba kerüljön, az európai piacok bővülése a magyar gazdaság, exportteljesítmény szempontjából is előnyökkel jár.

A kormány a jövőben is támogatja a magasabb hozzáadott értékű termelést, a vállalkozási bürokrácia csökkentését, a befektetéseket, valamint a munkahelyek bővítését - hangsúlyozta Varga Mihály.

A díjazottakat méltatva kifejtette: a Bosch  - amely fontos partnere a kormánynak - meggyőzően bizonyítja azt, "hogy ha egymásban partnereket látunk, és segítni tudjuk egymást, akkor eredményeket tudunk elérni".

Örömtelinek nevezte, hogy a Meditop a magyar gyógyszergyártás stabil szereplőjévé vált, a Codie-val kapcsolatban pedig elmondta: kedvező, hogy a cég éppen abban a szegmensben tud eredményt elérni, amelyik segít abban, hogy a fiatalok tudatosabban használják a technikát és az informatikát. Bízik abban, hogy az induló cég megkapaszkodnak a magyar, vagy akár a világpiacon - fűzte hozzá.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője a díj átvétele után elmondta: a Bosch magyarországi letelepedésekor hosszú távra tervezte jelenlétét, és Magyarország mára a globális Bosch-innováció egyik stratégiai bázisa lett. Kiemelte, hogy a Bosch több mint 10 ezer embernek biztosít munkahelyet Magyarországon.

Greskovits Dávid, a Meditop Kft. egyik ügyvezetője elmondta, hogy a díj 25 év, néha lehetetlennek tűnő munkájának elismerése. Az ügyvezető megköszönte a kormánynak, hogy felismerte a kkv-k szerepét a magyar gazdaságban.

Lipecz Ádám a Codie részéről elmondta: az induló vállalkozások sok kihívással szembesülnek, az elismerések pedig azért is fontosak, mert megmutatják, hogy jó irányba haladnak.