2013. november havi díjazottak

Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.

A Bridgestone teljesen automatizált tatabányai gyára személygépkocsikhoz gyárt kiváló minőségű gumiabroncsokat, amely a Bridgestone számára Európában kulcsfontosságú stratégiai piaci részesedést jelent mind a defekttűrő, mind az UHP abroncsok területén. 

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2008-ban kezdte meg gyártóüzemében az ultra nagy teljesítményű (UHP) személygépkocsi gumiabroncsok gyártását. A 66 hektáron fekvő üzem közel 400 dolgozónak biztosít munkát. A tatabányai üzem a Bridgestone forradalmi BIRD (Bridgestone Innovative and Rational System) technológiájával működik, és ez mindössze a második ilyen gyár (az első, nem japán BIRD üzemet 2007 novemberében Monterreyben, Mexikóban nyitották meg), amelyet Japánon kívül hoztak létre. 2013. június 7-én a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. magyarországi gyár bővítését célzó projektindító ünnepséget rendezett. A Bridgestone fejlesztési terve a vállalat 2008. évi alapítását követően a termelő kapacitás 267 millió EUR értékű bővítését, illetve a foglalkoztatás több mint 200%-os növelését irányozza elő.  A tatabányai fejlesztés a gyár kapacitását évi 6,5 millió abroncsra növeli, így a gyár teljes kapacitása megközelítőleg napi 18 000 darabra nő. A bővítés 2017 első felében zárul le és több mint 500 új munkahelyet teremt.

A projektindító ceremóniára kevesebb, mint egy héten belül került sor azt követően, hogy a Bridgestone hivatalos Stratégiai Partnerségi Megállapodást írt alá a magyar kormánnyal. A megállapodást a Magyar Parlamentben írta alá május 31-én Karato Kenji, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója és a magyar kormány képviseletében Szijjártó Péter, Külügyi és Gazdasági Külkapcsolatokért felelős államtitkár. 

A Bridgestone a világ legnagyobb gumiabroncs és gumitermék gyártó cége, amely abroncsokat gyárt személyautókra, kisteherautókra, kamionokra, buszokra, motorokra, mezőgazdasági gépekre, repülőgépekre, bánya és földmunkagépekre, valamint teherabroncsok újrafutózására is kínál megoldást, ez pedig a Bandag.   A japán vállalatot 1931-ben alapította Shojiro Ishibashi, jelenleg világszerte több mint 50 gumiabroncs gyártóegysége van és több mint 138,000 alkalmazottat foglalkoztat. A Bridgestone 2007-2010 között a F1 egyedüli abroncsbeszállítója volt, jelenleg is sikeresen vesz részt a Moto GP versenysorozaton abroncsbeszállítóként. A Bridgestone európai részlege ma több mint 13,000 alkalmazottat foglalkoztat és teljes körű működést ölel fel, beleértve a gyártást, kutatás-fejlesztést, tesztelést, értékesítést, stb. 

Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft.

A vállalkozás - amelyet 1992-ben alapítottak 4 magyar magánszemély részvételével - jelenleg is 99%-os magyar tulajdonban van. A cég alapítói jelentős szakmai múlttal, de kevés tőkével indították el a vállalkozásukat. A kezdeti években szerszámacél és szerszámelem kereskedelemmel foglalkoztak, export és importügyleteket bonyolítottak. Az ebből keletkező jövedelmet visszaforgatva 1995-ben saját telephelyet vásároltak és kezdték meg a termelő tevékenységet. A vállalkozás mára 242 dolgozóval, Budapesti telephellyel és 4 Mrd. forint feletti árbevétellel rendelkezik. Termelőterülete meghaladja a 6000 m2-t és szerszámgépeinek száma a 100 darabot. A cég fejlődését pályázati úton elnyert támogatások is segítették. Árbevételének exportaránya meghaladja a 67 százalékot. Fő exportpiaca Németország, Ausztria. Termékeinek hozzáadott értéke folyamatosan nő, jelenleg 58 százalék.

A vállalkozás termékeire nagy igény mutatkozik a járműipar, csomagolóipar, orvostechnika, háztartásigép, szerszámgépipar, valamint az energetika területén. Versenyképességüket folyamatos termelőeszköz-, termékportfólió-fejlesztéssel, illetve több mint 10 éve a duális szakképzéssel biztosítják. A vállalkozás egyik legnagyobb büszkesége a jelenleg meglévő 40 tanulószerződése.

A vállalat innovációs célként jelölte meg, hogy 2014-ben biztosítani tudják vevőik részére a +/- 5 mikron tűréstartományban történő precíziós megmunkálást, illetve a 25 tonna darabsúlyig történő gyártást. Nagy figyelmet fordítanak a minőségre és a környezet védelmére, ehhez kapcsolódóan megfelelő tanúsításokkal is rendelkeznek. 

A vállalkozásnál az elmúlt 2 év legnagyobb sikereként tartják számon, hogy beszállítói státuszt értek el vezető autógyáraknál, illetve ezek szerszámgyárainál Magyarországon és Németországon egyaránt. A húzóiparágakba történő beszállítás megköveteli a folyamatos technikai és technológiai fejlesztést, valamint a munkakultúra, a szervezettség és a hatékonyság permanens emelését. Ezek mellett fokozott figyelmet fordítanak munkatársaik teljesítményarányos motiválására és továbbképzésére is. Több mint 20 éves, folyamatos fejlődést mutató gazdasági tevékenységükért az évek során az alábbi elismerésekben részesültek:

Nagyatád Város Üzleti – Gazdasági Díja (1999)

Somogy Gazdaságáért – kamarai kitüntetés (2003)

SKIK Minőségi Díj (2005)

Dél-Dunántúli Minőségi Díj – elismerő oklevél (2006)

Somogy Szakképzéséért – kamarai kitüntetés (2008)

Somogy Környezetvédelméért – kamarai kitüntetés (2010)

Dél-Dunántúli Innovációs Díj (2011)

Fő exportpiacaikon Németországban és Ausztriában folyamatos, szisztematikus piaci és marketingmunkát végeznek, közvetlen vevői kapcsolattartással és vásári részvétellel. Így exportstratégiai céljaik teljesítése, piaci részesedésük növelése és az új piaci szegmensekbe való belépésük hosszútávon biztosítható. A húzóiparágakba történő piacérzékeny, növekvő beszállítás pedig jó perspektívát nyújt a további növekedésre. E növekedés pedig hozzájárul a régió munkaerő-megtartó képességének fejlődéséhez és munkatársaink európai szintű megélhetésének biztosításához is. 

IdeaPool Kft. - Zöld lámpa az élelmiszerbiztonságnak 

Minden évben, az átlag uniós polgár 179 kg fogyasztásra alkalmas élelmiszert dob el, amíg a romlandó élelmiszerek 15%-a már az értékesítés előtt megromlik. Ugyanakkor 2012-ben csak Európán belül közel 60 ezer ételmérgezéses esettel fordultak orvoshoz, amelynek 5%-át tej és tejtermékek okozták. Az unió lakosságának 60%-át aggasztja az élelmiszerbiztonság, és a friss termékek megbízhatósága. Ha figyelembe vesszük, hogy éves szinten a tejfogyasztás eléri a 270 milliárd litert, láthatjuk, hogy hatalmas mennyiségű áru cserél gazdát, amely során jelentős mennyiségű veszteség keletkezik. Drasztikusan csökkenthető lenne ez a szám, az iDeaPool Kft. által kifejlesztett intelligens csomagolás segítségével. 

A cég filozófiája szerint hétköznapi problémákra egyszerű, elmés megoldásokkal kell válaszolni, amelyek egyszerűbbé teszik mindennapi életünket. Milyen egyszerű lenne, ha a hűtőből kivett élelmiszer csomagolásán egyértelműen lehetne látni, hogy az adott termék fogyasztásra alkalmas-e még, vagy sem. Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, meg kell kóstolnunk az élelmiszert, ez pedig olyan, mintha saját magunkon kísérleteznénk. Erre az emberek millióinak, mindennap nehézséget okozó problémájára kíván az IDeaPool egy mindenki számára elérhető, megfizethető és kényelmes megoldást nyújtani,

amellyel csökkenthető a feleslegesen kidobott élelmiszer mennyisége, ezáltal pénz takarítható meg, valamint egy lépés a fenntartható fejlődés irányába. 

Intelligens csomagolás - jelzi a doboz, ha romlott az étel

E cél megvalósítására alapították meg 2011-ben az iDeaPool Kft.-t, amelynek fő tevékenysége az élelmi-szerek frissességét és szavatosságát jelző csomagolás fejlesztése. A társaság jelenlegi fő kutatása egy olyan intelligens csomagolórendszer kifejlesztése, amely alkalmas a tej szavatosságának ellenőrzése. 

A vállalkozás nemzetközi szabadalmaztatás alatt álló, egyedi megoldása új szintre emeli az élelmiszerbiztonságot, amellyel céljuk forradalmasítani az élelmiszercsomagolást. E dinamikusan változó eszköz segítségével könnyen értelmezhető, jól látható jelzést helyeznek el az élelmiszercsomagoláson, amely a termék valódi szavatosságát jelzi, így a felnőttek, a gyerekek, az idősek és akár a gyengén látók számára is olyan könnyen értelmezhető jelzést ad, akár egy közlekedési lámpa.

A vállalat számos laborral és piaci szereplővel együttműködve folytat aktív kutatás-fejlesztési tevékenységet a szabadalmaztatott csomagolási rendszer költséghatékony megvalósítása érdekében. 

Díjak:

2011, „A jövő Fiatal Vállalkozója” díj, első helyezés

2011, BME „Ötlettől az Üzletig” projekt verseny második helyezés

Korábbi díjazottak:

2013. október

2013. szeptember

2013. augusztus