2014. február havi díjazottak.

Infineon Technologies Cegléd Kft. – Világszínvonalú félvezetőgyártás Cegléden

Az Infineon Technologies vállalatcsoport az ipari alkalmazású félvezetők fejlesztésében és gyártásában több területen vezető szerepet tölt be. Leányvállalatain keresztül világszerte több mint 27 600 munkatársat foglalkoztat, árbevétele pedig a 2013-ban lezárult üzleti évben elérte a 3,9 milliárd eurót. Technológiai portfólióját több mint 18 000 szabadalom és szabadalmi bejelentés alkotja. Az energetikai (11,8%) és a chipkártya (24,1%) célpiacokon piacvezető félvezető alkatrész gyártó, míg az autóipari (9,1%) piacon a szintén előkelő, második helyet foglalja el. 

Az Infineon Technologies Cegléd Kft. társaság közvetlen, egyedüli tulajdonosa a holland Infineon Technologies Holding B.V., amely a német Infineon Technologies AG, München teljes tulajdonú leányvállalata. A vállalatcsoporton belül a HPS (High Power Semiconductor – Teljesítmény-félvezető szegmens) technológiai kompetenciaközpont szerepét az Infineon Technologies AG Warstein-ban található telephelye tölti be, amely nagyteljesítményű félvezetőket fejleszt, gyárt és forgalmaz. A vállalatcsoporton belül teljesítmény-félvezető eszközöket kizárólag az Infineon Technologies AG warsteini telephelye és ceglédi leányvállalata gyárt. A két telephely együttesen egyike a félvezetőipar legnagyobb teljesítményelektronikai félvezető eszköz gyártóinak.

A teljesítmény-félvezető gyártás gyökerei Cegléden 1989-re nyúlnak vissza, mikor a Teljesítményelektronikai Társaság (TET) az Infineon akkori jogelődjétől megvásárolta a nyomottkontaktusú félvezető eszközgyártás technológiai licenszét.

Az Infineon Technologies Cegléd Kft. jogelődje 1996-ban jött létre az akkori eupec GmbH magyarországi leányvállalataként eupec Hungária Kft. néven, Cegléden.  2005-ben az eupec GmbH anyavállalatába történő integrálása következményeként az akkori magyarországi társaság az Infineon Technologies AG leányvállalatává vált, új neve pedig Infineon Technologies Cegléd Kft. lett. Az 1989-ben még 37 főt foglalkoztató üzem ma a város és vonzáskörzetének meghatározó, 700 főt foglalkoztató, dinamikusan növekvő vállalata.

Az Infineon konszern magyarországi elkötelezettségét mutatja, hogy az alapítás óta fejlesztési stratégiájában a ceglédi telephely folyamatosan helyet kap. Míg korábban a telephely fejlesztését a költségelőny szempontok támasztották alá, ma már a legkorszerűbb félvezető ipari gyártástechnológiák hatékony működtetése és a magasabb hozzáadott értékű vállalati tevékenységek indukálják. A folyamatos fejlesztést jól példázza a 2002 és 2013 között elnyert öt állami támogatás, amelyek - illeszkedve a hosszú távú stratégiákhoz - önálló projektekként is megállták a helyüket. 

A vállalatcsoport új, 65,6 millió euró értékű beruházást valósít meg Cegléden, amely a vállalat egyik legjelentősebb európai bővítése. Az 533 új munkahelyet létesítő beruházás közvetlen célja a félvezetők iránt jelentkező igények kielégítése, valamint a meglévő kapacitások korszerű, versenyképes technológiával történő bővítése. A gyártás teljes felfutásával a cég 1050 főre bővíti a foglalkoztatottak számát 2018-ig, amely munkaerő-kapacitás Cegléden és térségében rendelkezésre áll. Az elmúlt időszakban megvalósított jelentős gyártókapacitás bővítéseknek köszönhetően mára a magyarországi leányvállalat megerősítette pozícióját az Infineon csoporton belül, így a teljesítmény-félvezető szerelés és mérés jelentős része hazánkban, Cegléden folyik.

Az Infineon Technologies AG ún. ODM (original design manufacturer) vállalat, azaz saját fejlesztésű termékét gyártja, értékesítését pedig saját maga végzi. Az Infineon Technologies Cegléd Kft. termékeit teljes mértékben a vállalatcsoport részére értékesíti, árbevétele exportból származik.

Az Infineon fő értéke az ügyfélközpontúság. A vevőkkel együtt fejleszti azokat a testreszabott félvezető megoldásokat. Teszi mindezt három olyan területen, amelyek a modern társadalom fő fejlődési irányaira adják meg a választ: Energiahatékonyság, Mobilitás és Biztonság. A hatékony energiafelhasználás iránti igény növekedése következtében a termékpaletta folyamatosan bővül. Jelenleg olyan félvezető elemeket gyártanak Cegléden, amelyek az ipari automatizálás, a vontatástechnika, a gyógyászati berendezések, az energia előállítás, szállítás és elosztás, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázása terén kerülnek beépítésre.

A vállalatcsoport legnagyobb megrendelői a hajtás- és vontatástechnika, erőműipar, megújuló energia rendszerek, automatizálás, gépjárműipari- és hibrid-hajtástechnika berendezés gyártói (pl. Siemens, Bombardier, Alstom, ABB, Comelec, Fuji, Toshiba, Continental, Delphi, Kostal, Hyundai, Nisko, Beijing Jingchuan Electronic, Schneider Electronics). A korszerű elektronikai és energetikai rendszerek optimális működéséhez ma már elkerülhetetlen az Infineon által gyártott félvezető eszközök alkalmazása.

Az Infineon jövőbemutató és egységes CSR koncepciójával világszerte példát mutat. Tagja az ENSZ Global Compact Initiative-nek és szerepel a Dow Jones Sustainability Europe Index-ben. Az Infineon számára a fenntarthatóság a szociális, ökológiai és gazdasági célok összehangolását jelenti. Termékeivel és gazdasági tevékenységével egy pozitív ökoegyensúly elérésére törekszik, és ily módon hozzájárul a környezetvédelemhez. 

Digiterm Kft. – Magyar dialízis székek a világ negyven országában

A Digiterm Kft. az elmúlt húsz év során saját fejlesztésű és gyártású dialízis székeivel az európai dialízispiac egyik jelentős szereplőjévé vált. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás jelenleg közel 50 embernek ad munkát, éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot, termékeit a világ több mint 40 országába exportálja.

A vállalkozást a Rolitron (ma Synergon) fejlesztőmérnökei 1991-ben alapították, elsősorban elektronikus bankinformációs kijelző táblák fejlesztésére és gyártására. Az általuk fejlesztett és szabadalmaztatott DExI információs rendszert 1991-től 1995-ig a Rolitron Informatika Rt., majd ezt követően a Digiterm forgalmazta. 1995-ben a Digiterm Kft. megvásárolta a B.Braun Medical Kft. orvostechnikai üzemét és átvette annak dolgozóit. Ezáltal 12 új munkahelyet hozott létre, megteremtve a mára meghatározóvá vált Medical Equipment üzletágat. A B.Braun által is gyártott dialízis széket a Digiterm továbbfejlesztette és 1996-tól a német anyavállalat értékesítési hálózatán keresztül exportálni kezdte. A nemzetközi tapasztalatok alapján 2000-re minden szempontból versenyképes termékcsaládot sikerült kifejleszteni.

A Digiterm piaci részesedése a dialízis szék gyártásban Európában 10 százalék feletti, de évente növekvő mértékben van jelen az orosz, arab, dél-amerikai és afrikai piacokon is. Az évente bővülő exportértékesítés infrastrukturális és technikai feltételeinek megteremtésére 2011-ben pályázati támogatással a vállalkozás 50 százalékos gyártási kapacitásbővítést hajtott végre.

A Digiterm medikai kezelőszékeit elsősorban járóbeteg hemodialízishez, kemoterápiás kezelésekhez, kisebb sebészeti beavatkozásokhoz, fizikoterápiás kezelésekhez, rehabilitációhoz alkalmazzák. A betegek kényelmének fokozását, a kezelés biztonságának és hatékonyságának növelését, valamint az ápoló személyzet munkájának megkönnyítését különböző elektronikai megoldások és a kezelőszékek intelligens vezérlőrendszere segíti. A cég által gyártott Comfort kezelőszékek mára kivívták a partnerek elismerését azáltal, hogy kategóriájuk legmegbízhatóbb termékeiként tartják őket számon.

Értékesítési és szervizpartnereink segítségével a Digiterm Kft. a világ különböző pontjain található kórházakban és magánklinikákon több mint 15.000 darab medikai kezelőszék üzemeltetését és 48 órán belüli szervizelését biztosítja. A termékfejlesztésnél használt EcoDesign koncepció lehetővé teszi az egyszerű és gyors szervizelhetőséget, valamint az élettartam meghosszabbítását a kopó, elhasználódó részegységek cseréjével. 

A Digiterm Kft. valamennyi gyártásban levő terméke kielégíti a vonatkozó biztonsági szabványokat, CE jelöléssel és a nemzetközi forgalmazáshoz szükséges hatósági tanúsítvánnyal rendelkezik. Minőségi céljainak elérése érdekében ISO-9001 és ISO-13485 rendszert működtetnek, a környezeti szempontok érvényesítését pedig ISO-14001 biztosítja. Jelenleg több országban is zajlik kezelőszékeik honosítási vizsgálata és minősítési eljárása, amely az EU országain kívül az orvostechnikai eszközök forgalmazásához szükséges.

A Digiterm Kft. cégfilozófiája központjában a termékfejlesztés, vevőik és partnereik igényeinek megbízható és színvonalas kiszolgálása áll, tevékenységünket az új eljárások bevezetése és a technológia legújabb eredményeinek alkalmazása jellemzi. A cég működési modellje legfontosabb alappilléreinek az elkötelezett, kreatív munkaerőt, a minőség és innováció iránti elkötelezettséget, valamint a gazdasági stabilitást tartja.

Distinction Kft. – Mobilszoftverek Budapest szívéből

A Distinction egy mobilszoftver-fejlesztő startup, amely Budapesten, a VIII. kerületi Rákóczi téren működve dolgozik olyan világcégeknek, mint a Red Bull, a Skyscanner vagy a Microsoft, de együttműködött már az Audival is. Emellett saját fejlesztésű mobilalkalmazásaival – mint a Cocktail Flow, a Weather Flow, vagy az AppFlow – nap mint nap több millió felhasználót ér el a világ különféle pontjain.

A Distinction Kft.-t három fiatal, Orosz Bálint, Kapui Ákos és Zöld László alapította, akik közösen 3. helyezést értek el a Microsoft Imagine Cup 2008-as párizsi döntőjében. E verseny inspirálta az akkor még egyetemista csapatot, hogy 2010 szeptemberében elindítsák Distinction nevű vállalkozásukat.

A cég elsőként a Cocktail Flow nevű alkalmazással jelent meg az okostelefonok világpiacán. A Microsoft vezetői hamar felfigyeltek a fiatal vállalkozás egyedi vizuális elemeket tartalmazó, koktélkészítést jelentősen megkönnyítő applikációra, amelynek eredményeként a Cocktail Flow referenciaalkalmazás lett a Windows Phone-okon. Az első jelentősebb sikerek nyomán a repülőjegyek szakértőjeként ismert világcég, a Skyscanner managerei is érdeklődni kezdtek a fejlesztő csapat iránt. Végül a Distinction nyerte el a lehetőséget a cég egyik applikációjának elkészítésére.

A Distinctiont mindezek tovább inspirálták. A csapat elmélyült az iPhone és Android telefonok világában is, és csakhamar két további alkalmazással kapcsolódott be a mobilapplikációk globális versenyébe. Az egyik a Weather Flow nevű időjárás-alkalmazás volt, amelyet 2013 végén a “The Verge” tekintélyes technológiai portál már a legjobb Windows Phone alkalmazások között tartott számon. Míg a másik a tematikus alkalmazáskeresést élménnyé varázsoló iPhone applikáció, az AppFlow volt. Az AppFlowról az ismert, szilícium-völgybéli technológiai portál, a TechCrunch is cikkezett, továbbá a Distinction kiállítóként vett részt a TechCrunch Disrupt elnevezésű expón is Kaliforniában.

Mindeközben két alkalommal, egy magyar Jeremie befektető több mint 300 millió forinttal, míg egy amerikai befektető több mint 500 ezer dollárral kívánt bekapcsolódni a Distinction életébe. A cég csapata azonban úgy döntött, megőrzik alkotói szabadságukat, és saját erejükből építkeznek tovább.

A Distinction így mára egy 22 embernek munkát adó, közel 300 millió forintos árbevétellel rendelkező vállalkozássá nőtte ki magát. A cég kollégái újabb álmok valóra váltásán dolgoznak: tavaszra szeretnék vizuálisan és tartalmilag teljesen megújítani a Cocktail Flow applikációjukat, és azzal a világ “elsőszámú koktélalkalmazásává” válni. Mindemellett egy negyedik nagy applikáció tervei is körvonalazódnak, amellyel a “productivity appok” piacát kívánják meghódítani.

Korábbi díjazottak:

2014. január

2013. december

2013. november

2013. október

2013. szeptember

2013. augusztus