EPCOS Kft.

A nyugat-magyarországi autóipar egyik meghatározó szereplője, az EPCOS 20 éves történetének egyik legnagyobb beruházását jelentette be a közelmúltban. Az elektronikai alkatrészgyártó vállalat 10,5 milliárd forint összértékű beruházása eredményeként autóipari fejlesztő- és gyártóközpontot hoz létre Szombathelyen. Ezzel párhuzamosan 220 új munkatárs, köztük villamosmérnökök, gépészmérnökök, gépbeállítók, gépkezelők, karbantartók felvételét tervezi a nyugat-magyarországi városban. A beruházás eredményeként a vállalat tevékenységén belül az autóipar részaránya a jelenlegi 30-ról várhatóan 55 százalékra nő, és Szombathelyen a legkorszerűbb gyártástechnológiai és infrastrukturális feltételrendszert építi ki. Ezzel együtt új autóipari termékcsaládok gyártása indul el Szombathelyen, köztük az automatikus távolsági fényvezérlő, optikai parkolást segítő, sávelhagyásra figyelmeztető, ráfutás megelőző rendszerek, különféle táblafelismerők, elektromos kormányszervó, start-stop, automata sebességváltó-vezérlési rendszerek. 

Az EPCOS elmúlt húszéves története Szombathely egyik kiemelkedő sikersztorija: a társaság átfogó beruházásai révén nem csupán Szombathely egyik legnagyobb munkaadójává és leggyorsabban fejlődő, innovatív vállalattá nőtte ki magát, de a tulajdonos TDK-konszern nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatának egyik kompetenciaközpontjává vált. Az EPCOS stratégiája komoly hangsúlyt helyez az oktatási, képzési intézményekkel való szoros, gyakorlat-orientált szakmai együttműködésre. Ennek jegyében a társaság már számos együttműködési megállapodást kötött a szombathelyi szakképző intézményekkel, valamint a villamos- és gépészmérnök-hallgatók körében is komoly érdeklődés övezi az EPCOS tevékenységét, illetve a vállalatnál elérhető gyakornoki, illetve álláshelyeket. 

A 10,5 milliárd forintos telephely-fejlesztési és munkahelyteremtő nagyberuházás részeként az EPCOS bővíti kutatás-fejlesztési részlegének dolgozói létszámát is. Már jelenleg is mintegy 100 EPCOS munkatárs dolgozik a K+F területen, ez a szám a beruházásnak köszönhetően szintén jelentősen bővül. A kutatás-fejlesztés a vállalaton belül az egyik fókuszterületnek számít, az elmúlt években az EPCOS Kft. éves szinten mintegy egymilliárd forinttal növelte K+F ráfordításait, napjainkban árbevétele 5 százalékát erre a területre fordítja.

MIRELITE MIRSA Zrt.

A családi vállalkozásként működő MIRELITE MIRSA Zrt. kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával és magyar munkaerő alkalmazásával állít elő kiváló minőségű gyorsfagyasztott termékeket. 

A vállalkozás 1984-ben kezdte meg működését Albertirsán. 1992-től a nürnbergi székhelyű Schöller vállalatcsoport, majd 2001-től a Nestlé csoport leányvállalataként működött, mígnem 2003-tól 100 százalékos magyar tulajdonba került. A cég ezt követően bővíteni kezdett, és újabb hűtőházat vásárolt Domoszlón, majd Miskolcon. 

A MIRELITE MIRSA Zrt. a különféle gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök, valamint tésztafélék gyártásához szükséges nyersanyag teljes egészét a környékbeli termelőktől vásárolja. Az alapanyagok termelését a vetéstől egészen a betakarításig figyelemmel kísérik, a feldolgozást és csomagolást korszerű technológiával végzik. A cég innováció és minőség melletti elkötelezettségét mutatja, hogy érzékszervi, analitikai és mikrobiológiai vizsgálatokhoz jól felszerelt laboratóriumot működtetnek, élelmiszerbiztonságot biztosító rendszert üzemeltetnek, továbbá minőségbiztosítási tanúsítvány és nemzetközi szabvány szerint végzik tevékenységüket. Éves termelésük közel felét exportpiacokon értékesítik, főként az Európai Unió országaiba, de jelentős mennyiséget exportálnak a Közel-  és Távol- Keletre, valamint Észak- és Dél-Amerikába. 

A cég megalakulása óta számos hazai és nemzetközi díjat nyert el:

1993.  „Szívbarát termék” minősítés 3 termékre

1998.  Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy 8 termékre

2001.  Kiváló Magyar védjegy 2 termékre

2007.  PLMA: Újdonságdíj 6 termékre

2008.  SIAL újdonság díj: Nyírségi levesbetét

2009.  Szakmai díj: Az éve magyar beszállítója

2010.  SIAL d’Or ínyenc termékdíj: Medvehagyma 

2011.  Arany Tallér díj:  „ Az iparban nyújtott kimagasló teljesítményért”

2011.  Magyar Brands díj a MIRELITE márkával

2012.  Foodapest kategória győztes

2012.  Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj

2012.  Magyar Termék Nagydíj „Vadasmártás”

2012. Magyar Élelmiszeripar Nagykövete 

2013. Gulfood Nagyon ajánlott termék díj

2013. Magyar Termék Nagydíj „Gyümölcsös gombócok

OptoForce Kft.

A 2012-ben alapított OptoForce Kft. két fő termékének prototípusait a cég két alapítója, Tar Ákos és Veres József doktori tanulmányaik alatt fejlesztették ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A kutatási területük a robotok járása volt, ezen belül két fő témára koncentráltak:

  • Hogyan tehető stabilabbá a járás a robotok tömegközéppontjának meghatározásával, valamint a megcsúszások érzékelésével?
  • Hogyan tehető ruganyosabbá a járás az izületek rugalmassági tulajdonságainak befolyásolásával?

A létrejött prototípusok felkeltették a szakma érdeklődését, és a két alapító úgy döntött, hogy érdemes ezekkel a termékekkel tovább foglalkozni. A fiatal csapat 2012-ben elnyerte a StartUp Underground, a Magyar Innovációs TechShow és a Conference in Cyberspace első helyezéseit, ami nagyban segített a befektetők felkutatásában. 2012 végén sikerült megállapodni a Finext StartUp és a Day One Capital nevű hazai befektetőcsoportokkal, ami lehetővé tette előbb a termékek piacképessé tételét, majd piacra vitelét.

3D erőmérő szenzor - Szükség volt egy olyan érzékelőre, amely nem csupán azt képes detektálni, hogy a robot talpa éppen csak hozzá ér a talajhoz, hanem azt is képes elviselni, amikor a robot eldől, vagy esetleg ugrásból a talajra érkezik. Ugyanakkor lépés közben szükséges az esetleges megcsúszások (és azok irányának) észlelése. Tar Ákos ezért alkotta meg az erőmérő szenzort. Az erőmérő szenzort erőátfogási képessége, robusztussága és 3D mérési képessége teszi egyedülállóvá.

Programozhatóan rugalmas mozgatómotor - A legtöbb robot képtelen ugrani. Ennek oka, hogy ízületeik ridegek - nem tudják megfelelően elnyelni a visszaeséskor ébredő erőket -, vagyis eltörnek. Sok esetben ezt a problémát úgy próbálják áthidalni, hogy a motor mögé egy lengéscsillapító rugót építenek be - ennek a rugónak a tulajdonságai azonban értelemszerűen nem változtathatók menet közben - márpedig a különböző mozgásokhoz pontosan erre lenne szükség. Veres József egy léptetőmotorhoz készített zárt láncú vezérléssel vágta át a problémát, és készített egy olyan motort, amely adaptívan képes reagálni a környezetére - vagyis ahelyett, hogy tönkremenne, visszahajlik, akárcsak az emberi ízületek.

Az OptoForce Kft. jelenleg több nagy európai és amerikai kutatólabor számára végez egyéni fejlesztéseket. Az utóbbi időszak érdekes fejleménye, hogy a szenzort a Now Technologies (amely egyben a Díj a Sikeres Vállalkozásokért januári díjazottja) elkezdte kerekesszékek joystickjaként is használni, amely a hagyományos, érzéketlen joystickokkal szemben könnyebb mozgatást tesz lehetővé.

A szenzor tömeggyártásának az előkészítése jelenleg folyik, várhatóan még 2014. májusában elkészülnek az első sorozatban gyártott darabok, amikkel a cég képes lesz kielégíteni az egyre növekvő igényt. A gyártás egy nemzetközileg elismert bérgyártó cég magyar telephelyén fog megindulni.

Korábbi díjazottak:

2014. március

2014. február

2014. január

2013. december

2013. november

2013. október

2013. szeptember

2013. augusztus