A hónap beruházója

LEGO Manufacturing Kft.

A LEGO Manufacturing Kft. 2008 decemberében jött létre, és kezdte meg a LEGO termékek gyártását Nyíregyházán. Azóta Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye egyik legnagyobb és legstabilabb munkaadója, a régió egyik legvonzóbb munkahelye, amely több mint 1 500 családnak nyújt megélhetést.

A mai napig családi tulajdonban lévő LEGO Csoport világszinten jelentős sikereket ért el az utóbbi időszakban, 9 egymást követő évben kétszámjegyű értékesítés-növekedést realizált. A vállalatcsoport a piacok megfelelő kiszolgálása érdekében jelentős kapacitás-bővítés mellett döntött, aminek köszönhetően Nyíregyházán is új, saját gyártóbázis megépítéséről határozott. A szerkezetépítési munkák 2013 áprilisában kezdődtek, és alig egy évvel később, 2014. március 25-én át is adták az új nyíregyházi LEGO gyárat.

A zöldmezős beruházás a LEGO Csoport eddigi legnagyobb, egyhuzamban megvalósított beruházása, amely ötvözi mindazt a tudást és tapasztalatot, amit a játékgyártó vállalat több mint 80 éves működése során felhalmozott.

A legmodernebb technológiával felszerelt gyártócsarnokokban az eddigi kapacitásnak mintegy kétszeresét fogja termelni a nyíregyházi gyár, amely ezentúl már nemcsak a világ összes DUPLO elemét, hanem LEGO késztermékeket is gyárt.

A LEGO Csoport 2013. évi globális piaci részesedése, az összes foglalkoztatott száma 2013. évben:

Az értékesítést tekintve a LEGO Csoport a világ 2. legnagyobb játékgyártó vállalata.

Alkalmazottak száma 2013-ban: 13 869

Az új nyíregyházi LEGO gyár:

122.000 m² gyárterület

250 új munkavállaló

82 000 raklap tárolása

16 csomagoló sor

662 fröccsöntő gép

2013-ban 18 millió dobozt gyártottak.

Kapacitás a beruházást követően: 30 millió doboz

A beruházás mértéke 60 milliárd Ft, amit a LEGO Csoport saját erőből finanszírozott.

Az új gyár amellett, hogy a világ összes DUPLO játékát gyártja, ezentúl LEGO System készterméket is előállít majd.

Idővonal

2012 szeptember: megkezdődtek a földmunkák és más előkészítő munkálatok;

2013 január: megkapták a működési engedélyt

2013 április: megkezdődött az építés

2013. november: használatbevételi folyamat megkezdődött;

2014-ben: folytatódik az átköltözés és a termelés felfuttatása.

2014 október: automatizált magasraktár felépül

2015: automatizált magasraktár teljesen üzemkész

Érdekes adatok

Idén tavasszal indult a Budapesti Műszaki Egyetemmel közös kurzusuk, amely az automatizált magasraktárakról, illetve azok logisztikai rendszeréről szól;

Két helyi szakközépiskolával van együttműködésük: a szerszámkészítő és a műanyagfeldolgozó képzések részben itt zajlanak a gyárban;

Saját fröccsöntő képzési központjuk van, tanműhellyel, gyakorló gépekkel.

26 hektáros biodiverz öko-parkot hoznak létre

Évente mintegy 60 000 m3 ivóvizet takarítanak meg

Évente 500 tonnával alacsonyabb CO2 kibocsátás (egy hagyományos technológiával ellátott, hasonló méretű gyárhoz képest)

Intelligens világítás minden épületben

A hónap induló vállalkozása

QuantisLabs Kft.

Az okostelefonok és a felhőalapú alapú webes szolgáltatások egy évtizede még elképzelhetetlenek voltak. A szőlészetben pedig még néhány éve sem gondolt senki arra, hogy hasonló csúcstechnológiák, szolgáltatások a gazdálkodók mindennapjait segíthetik. Mára viszont borászatok tucatjai nyitnak az olyan megoldások felé, mint például a magyar QuntisLabs által fejlesztett SmartVineyard (Szőlőőr), ami a szőlőbetegségek előrejelzésében és a permetszer-felhasználás csökkentésében segíti a szakembereket. 

Ma már a mindennapokban is megeshet, hogy a borászatoknál dolgozó szőlészek megbízható fertőzés-előrejelzésekre támaszkodva a reggeli kávézás közben dönthetik el, mivel fognak a dűlőkben permetezni. A szakembereknek ezentúl nem kell olyan gyakran felmenniük a távoli szőlőhegyre, hogy ellenőrizzék, kell-e a például lisztharmat ellen védekezni, ugyanis ezt egy laptop segítségével a szőlészettől akár több száz kilométerre is megtehetik a magyar fejlesztésű SmartVineyard, magyarul Szőlőőr nevű szőlővédelmi döntéstámogató rendszer előrejelzéseire hagyatkozva. A technológia nemcsak hazánkban, hanem a világon is egyedülálló: a Szőlőőr készülékek olyan precíziós szenzorokkal vannak ellátva, melyek a szőlőbetegségek kialakulásában szerepet játszó időjárási paramétereket hivatottak mérni. Ezek közül a leg említésre méltóbb a cég által fejlesztett és szabadalmaztatott, pontosabb méréseket lehetővé tevő, szőlőlevelek közé helyezhető úgynevezett LHT szenzor, amely nagy pontossággal méri a hőmérsékletet, a páratartalmat és a levélnedvességet is. A készülékek mobil adatkapcsolat segítségével továbbítják a valósidejű mérési eredményeket a szerverek felé, ahol a rendszer tudományos eredményekre alapozott algoritmusok segítségével kiszámolja, hogy az adott szőlőbetegségek elszaporodására milyen mértékben kell számítani. A gazdálkodók pedig egy online felületen, laptopon vagy okostelefonon is figyelemmel tudják kísérni nemcsak az időjárási paraméterek változásait, hanem a fertőzések intenzitását is. 

A Szőlőőr használói nagy előnyben vannak a hagyományos agrometeorológiai állomások használóival szemben, hiszen ez a készülék az egyes dűlőkben kialakult mikroklimatikus paramétereket méri. A szőlészek olyan eszközt kapnak a kezükbe, amivel minden egyes területükről élőben kaphatnak nagy pontosságú adatokat. Előfordulhat ugyanis, hogy míg az egyik parcellában már adottak az időjárási viszonyok például a peronoszpóra fertőzöttség intenzitásának növekedéséhez, addig a tőle néhány száz méterre fekvő területen még nem. A parcella-alapú előrejelzés segít elkerülni a gyakori túlpermetezést, melynek köszönhetően a szőlészek és borászok rengeteg vegyszert, ezáltal pedig pénzt spórolhatnak meg. Sőt az online felületen elérhető egyéb modulok (permetszer-adatbázis, időjárás előrejelzés, növényvédelmi- és permetezési napló, stb.) segítik a szakembereket a szőlővédelmi munkálatok szervezésében. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Szőlőőr költségei akár már egyetlen szezon alatt is megtérülhetnek a megspórolt vegyszereknek, munkaórának, üzemanyagnak, valamint a terméskiesés csökkenésének köszönhetően.

A Pannonhalmi Apátság Pincészetnél és a Tokaj Hétszőlőnél már három éve használják az első verziót. Az ő tapasztalataik és észrevételeik segítségével fejlesztették ki a legújabb, 2014-es modell, ami elődjénél sokkal kompaktabb, könnyebben szállítható és minden informatikai, mérnöki tudás nélkül mindössze tizenöt perc alatt felszerelhető. Szükség volt erre a fejlesztésre, hiszen a cég egyre több készüléket értékesít külföldön is. A távolabbi piacok kiszolgálása eddig nehézségekbe ütközött, hiszen költséges volt az eszközök kiszállítása, az új készülék azonban egy kisebb csomagban is elférnek, és szakember sem kell a beüzemeléséhez.

Az elmúlt időszak nemcsak a technológia megújulása miatt volt sikeres a Szőlőőr csapata számára. A cégnek egy év alatt sikerült mind bevételeit mind pedig alkalmazottainak számát megdupláznia, ráadásul üzleti terveiket a Cambridge-i Egyetem Üzleti Iskolájának igazgatója, Dr. Shailendra Vyakarnam is segíti. A remek csapatnak, valamint a technológia újszerűségének köszönhetően a Szőlőőr felhasználók száma megháromszorozódott az elmúlt időszakban: az ügyfelek között megtalálhatók a legnívósabb hazai borászatok (Heimann Családi Birtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Bock Pincészet), neves szőlészek (Jekli Béla), kisebb borászatok, hegyközségek, külföldi borászati iskolák, és további elégedett SmartVineyard – Szőlőőr felhasználók a világ minden tájáról Chilétől Ausztriáig.

A hónap kis-és középvállalkozása

Kürt Zrt.

A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. 25 éve van jelen az informatikai piacon. Az informatikai katasztrófák következményeinek felszámolására; a katasztrófák, visszaélések, rendszerproblémák megelőzésére kínálnak innovatív megoldásokat. Adatmentés üzletáguk a világ egyik vezető szaklaborja elismert adatmentési technológiával, évi több mint 4 000 adatmentést végez. Információmenedzsment üzletáguk a hazai piac meghatározó játékosa, több száz sikeresen végrehajtott információbiztonsági projekt tapasztalatával. Biztonsági szakértő gárdája egyedülálló tudással és saját fejlesztésű megoldásokkal rendelkezik az etikus hackelés, logelemzés és hálózati nyomozás területén. Professzionális, saját tulajdonú IT infrastruktúrán nyújtott, nagy biztonságú felhő szolgáltatásuk, a KÜRTCloud 2014-ben indult el, egyedülálló alternatívát és speciális szolgáltatásokat kínálva. Több mint 2 évtized alatt felhalmozott szakmai és üzleti menedzsment ismereteiket dedikált oktatási intézményük, a KÜRT Akadémia különleges képzési portfoliójának segítségével teszik elérhetővé a szélesebb közönség számára.

Portfóliói világszerte sikerrel állja meg a helyét, aminek egyik fő letéteményese a cég innováció iránti elkötelezettsége. Adatmentés know-how-jukat megvásárolta a vietnámi és egyiptomi állam, információbiztonsági szolgáltatásaikat az EU tagállamoktól a Közel-Keletig veszik igénybe ügyfeleik. Évente több százmillió forintot költenek kutatás-fejlesztésre, jelenleg is hat, nagy volumenű, világszínvonalú projekten dolgoznak szakembereik.

A KÜRT megalakulása óta nyereségesen működő vállalkozás, tulajdonosai magyar magánszemélyek. Szakmai munkáikat, innovációikat, HR politikájukat és CSR tevékenységüket számos elismeréssel díjazta a szakma itthon és külföldön.

A KÜRT az elmúlt 25 évben számos elismerést kapott informatikai, gazdasági, üzleti etikai teljesítményéért: 

A KÜRT Adatmentés Hungarikum (2014)

Magyar Brands (2010, 2012, 2013)

Fogyatékosbarát Munkahely díj (2012)

European Year Of Volunteering, Highly Commended Award for H2O Project (2011)

Business SuperBrands (2008, 2009, 2010)

Europe’s 500 (2006)

Egészséges Munkahely AmCham Best Practice díj (2005)

Legjobb Munkahely díj (2005)

Családbarát munkahely díj (2005, 2011)

Ernst & Young “Entrepreneur Of The Year(r) (Az év üzletembere)” 2004 üzleti díj

Egészséges Munkahely AmCham díj (2004)

Széchenyi-díj (2004)

Innovációs díj (2003)

Versenyképes Termékfejlesztési díj (2003)

Üzleti Etikai díj (2002)

Gábor Dénes díj (1998)

Év informatikai menedzsere díj (1997, 1998, 2007)

Pro Informatika díj (2007)

Kalmár László díj (1995)

Magyar Innovációs Nagydíj (1994)